sastavljeno od strane Beri Gitar, Doktor Filozofije

i Eduard Đ. Kantur, Doktor Filozofije

1 Govorite sa Vašim detetom bez  žurbe,  sa čestim pauzama.  Čekajte nekoliko sekundi posle toga što Vaše dete završi govor i pre nego što Vi počnete da govorite.  Vaš sopstveni   spor, opušten način govora će biti daleko više efikasan nego bilo kakva kritika ili savet, kao na primer “uspori”  ili  “pokušaj opet sporije.” 

2 Smanjite broj pitanja koji postavljate Vašem detetu.  Deca govore slobodnije ako izgovaraju svoje sopstvene ideje nego kada odgovaraju na pitanja  odrasle osobe.  U mesto da postavljate pitanja,  jednostavno dajte komentare na te ideje što je Vaše dete izgovorilo,   na takav način stavljajući njemu na znanje da ste ga saslušali.

3 Upotrebite Vaše lice  i  telesnu komunikaciju da izrazite Vašem detetu da slušate sadržinu njene poruke a ne način na koji ona govori.

4 Stavite na stranu nekoliko minuta u isto vreme svakog dana kada možete dati  neizdvojenu pažnju Vašem detetu.  Za to vreme,  pustite dete da izabere šta bih on voleo da radi.   Pustite njega da  rukovodi Vas u  delatnosti  i da reši sam za sebe dali će da govori ili ne.

Kada razgovarate za to specialno vreme, sa Vašim detetom,  upotrebite spor,  smiren,  i  opušten način govora,  koje sadrži dosta zastajanja.  Ovo stišano,  mirno vreme može služiti da podupire samopouzdanje mladje dece,  stavljajući im do znanja da roditelj uživa u njihovom  prisustvu.  Dok dete raste,  to može biti vreme kada dete oseća udobnost dok govori o svojim osećanjima i  isukustvima sa roditeljem.

5 Pomozite svim članovima familije da nauče kako da  učestvuju jedan po jedan u razgovoru i da slušaju dok drugi govore.   Deca,  specialno oni koji mucaju,  nalaze  da im je mnogo lakše da govore kada ima  samo nekoliko  prekida ili upadica  i  kada   oni  uspešno  drže  pažnju slušalaca.

6 Posmatrajte način na koji  održavate uzajamnu interakciju sa Vašim detetom.   Pokušajte da  umnožite prilike na koje stavljate detetu do znanja da  slušate nju i da ona ima dosta vremena da govori.  Pokušajte da smanjite kritike,  brz tempo Vašeg govora,  upade u govoru,  i  pitanja.

7 Pre svega,  prenesite ideju da prihvatate Vaše dete kakvo jeste.  Naj jača snaga će  biti  Vaša  podrška deteta,  dali on muca ili ne. 

Prevedeno sa Engleskog na Srpski  (Latinica) 

Od strane Gos. Anke Đ. Popović Krstić,  Magistar Logopedije i  Foniatrije,  CKK,  SLP/L