Mucanje može izgledati kao lak problem koji može da se reši sa nekim jednostavnim savetom,  ali za mnoge odrasle osobe  ono može biti hronični  životni problem.  Evo nekih načina na koji Vi,  kao slušalac,  možete pomoći.

1..  Nemojte izgovarati komentare kao:  “Uspori,”  “Udiši,”  ili  “Opusti se.”  Takve proste  poruke  mogu se doživeti  kao  ponižavajuće a ne kao korisne. 

2..  Daj te osobi do znanja, po Vašem načinu ponašanja, da Vi slušate to što on ili ona govori-  a ne dajete pažnju na način na koji se izgovaraju reči.

3..  Održite prirodan kontakt sa očima i čekajte strpljivo i prirodno dok osoba završi rečenice.

4..  Vi će te mozda biti dovedeni u iskušenje da završite rečenice ili da popunite reči toj osobi.  Pokušajte da to ne radite.  Upotrebite relativno sporu brzinu u Vašem sopstvenom govoru — ali ne toliko sporo da bi zvučilo neprirodno.  To pomaže da se ostvari dobra komunikacija.

5..  Budite svestni da oni koji mucaju obično imaju više teškoće da kontrolišu svoj govor kada su na telefonu.  Molim Vas,  budite strpljivi u ovoj situaciji.   Ako podignete telefon i ne čujete ništa,  budite sigurni da to nije osoba koja muca i koja pokušava da počne razgovor , pre nego što okačite telefon.

6..  Govorite bez žurbe — ali ne toliko polako da bi zvučili neprirodno.  To je to, sto pomaže dobru komunikaciju sa svim ljudima.

© 2012, Stuttering Foundation of America 06-06        c. 2006,  Američka Zadužbina za Mucanje  06-06

A Nonprofit Organization  Since 1947—Helping Those Who Stutter  Organizacija koja od 1947-me pomaže onima koji mucaju.

 

1-800-992-9392     www.stutteringhelp.org    www.tartamudez.org

Translated from English to Serbian (Latin Alphabet) for The Stuttering Foundation  by  Ms. Anka G. Popovich Krstic,  MA,  CCC, SLP/L

Prevedeno sa Engleskog na Srpski  (Latinica)  Od strane Gos. Anke Đ. Popović Krstić,  Magistar Logopedije i  Foniatrije,  CKK,  SLP/L